Friday, 2024-05-03, 8:51 AM
Welcome Guest | RSS

Prisijungimas

Shopping Cart

Paieška

Susisiekimas

Archyvas

Skaitiklis

Skaitiklis.lt - nemokama lankomumo statistika

Reklama

ipas.wu.lt
Main » 2010 » May » 14 » Kuo Maitinti Šunį, Kuo Ne?
10:03 PM
Kuo Maitinti Šunį, Kuo Ne?
Ko reikia, kad šuo augtų sveikas ir ilgai gyventų?

Praėjo laikai, kai šuo tenkinosi sriubos ar košės lėkšte ar net šeimininko stalo atliekomis. Dabar šuns mityba tapo daugelio mokslinių tyrimų objektu. Didžiojoje Britanijoje sukurtas net specialus naminių gyvūnų mitybos tyrimo mokslinis centras – WALTHAM. Jame visapusiškai tiriamas šuo: kuo geriau maitinti, kur ir kaip geriau laikyti, optimaliausias pasivaikščiojimų ir treniruočių režimas.

Manoma, kad „šuo pats žino, kas jam naudinga". Tai netiesa – racioną šuniui reikia kruopščiai parinkti.

Tipinio ar idealaus maitinimo režimo nėra. Galima rekomenduoti vieną arba kitą dietą, sprendžiant pagal veislės ypatumą, lytį, amžių, ir net individualų šuns skonį. Pagaliau egzistuoja bendros raciono sudarymo taisyklės. Dėl maitinimo galite pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju. Deja, pasitaiko ir kurioziškų atvejų. Vienoje klinikoje jums pasakys: „Sausi pašarai? Tai nuodas. Nejaugi norite, kad jūsų šuo nupliktų, ar sutriktų kepenų veikla? Vienintelis sveikas maistas – košės". Kitoje pasakys, kad košės kenksmingos, o šerti galima tik sausais pašarais. Kai kuriems šunims tokios rekomendacijos padės, o kiti kaip sirgo, taip ir sirgs. Jūsų pasirinkimui bus pateikti labiausiai paplitę racionai. Savininkui reikia įsiminti: šuns šėrimas – tai brangus malonumas, ir kuo daugiau taupysite pirkdami ėdalą, tuo daugiau jūs sumokėsite už vaistus ir veterinaro paslaugas gydydami odos arba žarnyno ligas.

Šuo yra plėšrūnas, todėl mitybos pagrindą turi sudaryti mėsa. Tačiau ar galima šerti šunį tik mėsa? Pagaliau šuo nėra plėšrūnas. Nuo to laiko, kai šuo nustojo medžioti savo prasimaitinimui ir pradėjo valgyti tą, ką pasiūlo žmogus, jo virškinimo sistema pasikeitė. Palyginti su vilku, sutrumpėjo žandikauliai, sumažėjo dantų dydis. Šunį greičiau galima pavadinti visaėdžiu. Mėsa netgi nėra nepakeičiamas šuns raciono komponentas, paskutiniu metu vis labiau populiarėja produktai iš sojos baltymo, kurie gali pakeisti mėsą, nežalodami augintinio sveikatos. Bet tai kraštutinumas. Šuns racione turi būti ir gyvulinės, ir augalinės kilmės produktų, kitaip tariant, maitinimas turi būti visavertis.

Kuo negalima maitinti šunį?

Nerekomenduojama duoti virtų kaulų. Paukštienos kaulų duoti draudžiama. Išilgai skilę kaulai gali pradurti skrandį ar žarnyną. Tokiu atveju vargu ar kas galės padėti.

Šuo labai jautrus riebiam maistui – riebalų perteklius gali sukelti kepenų ligas. Pavyzdžiui, kenksmingiau duoti šuniui kiaulės taukų, negu šokoladinį saldainį. Reikia stengtis neduoti atliekų nuo šeimininkų stalo, nes maistas su druska, riebalais, pipirais ir prieskoniais gali sukelti virškinimo sutrikimų. Šuo – ne kiaulė, ir parūgę troškinti kopūstai tikrai gali jam pakenkti.

Raciono sudarymas.

Kuo šerti šunį? Yra du variantai: pirkti paruoštą maistą arba parinkti racioną patiems.

Views: 16328 | Added by: paulius16 | Rating: 0.0/0
Total comments: 3
3 Liexiaexcindy  
0
Hello!
Vestibulum congue sodales tortor arcu pellentesque feugiat. Donec pharetra suscipit nunc nibh tempus ultrices a.

2 Eruldelluth  
0
ne devrait pas a repondre a cette realisee chez 186 patients de cette pilule jaune. http://eurotadalafil.com Un de ces medicaments contre les troubles erectiles.

1 lukas  
0
sveiki noriu sužinoti viska apie šunis,ju mityba auginima,kaip auginti kad nepripastu prie ivairiu savybiu ir panaįšiai.ačiū kas parašis;)laukiu jusu žinučiū.
EL.PAŠTAS: onnius@gail.com

Name *:
Email *:
Code *: